Kampçılık

Kamp Yapma Rehberi


Doğanın kucağında özgürce vakit geçirmek isteyenlerin vazgeçilmez etkinliği olan kampçılık için bilinçli bir hazırlık yapmak şart. Kötü tecrübelerden uzak, eğlenceli bir varoluş hikayeniz olsun istiyorsanız, işinizi şansa bırakmayın ve kamp yapmayı ciddiye alın.

 

Şehirden kaçıp doğada bir nevi şifa bulmak isteyenlerin sayısı gün geçtikçe artıyor. Bir parça yeşilliğe, bir su kenarına hasret metropol insanı da tabiat ananın kollarında yapılan etkinliklerin peşinde haliyle. Doğada yapılan aktiviteler arasında en çok heyecan uyandıranı olan kampçılık, basit gibi görünen ancak sorumluluk isteyen bir macera. Çadırınızı sırtlayıp yola düşmeden önce, sizler için hazırladığımız kamp rehberine bir göz atın.

Kampçılık nedir?



Bir ya da daha fazla kişinin, gerekli malzemelerle birlikte, doğada veya kamp alanlarında kurulan çadırlarda konaklamasına kampçılık denir. Kamp hayatı, insanın şehirden uzaklaşarak doğaya ve kendine dönmesini sağlayan bir sosyal aktivitedir. İnsanın kendini dinlemesi, geliştirmesi ve doğa şartlarında başardıkları; kendine güveni de beraberinde getirir. Günümüzde, kolay ulaşım şartları ve arabayla kamp yerine kadar her türlü konforu taşıyabilme olanağı, kamp yapmayı da kolaylaştırıyor. Bu durum kampçılığı gözünüzde basitleştirmesin. Tecrübesizlik ve kulaktan dolma bilgiler tatsız sonuçlar doğurabilir.

Kampçılığa nasıl başlanır?



Her insanın bir kez olsun yaşaması gereken bu muhteşem doğa deneyimini hayata geçirmek için öncelikle profesyonel bir kurumda eğitim almak şart. Tahmin edilenden daha çok bilgi ve beceri gerektiren bu faaliyete gönül verdiyseniz, çevrenizdeki dağcılık kulüplerine başvurarak temel kampçılık eğitimi alabilirsiniz. Halihazırda eğitim almış olanlar, ilk defa kamp yapacaklara tavsiyeler nedir, diye soracaktır. Bu kişilere, deneyim edinmeden doğaya koşmak yerine, güvenirliliği test edilmiş kamping yerlerine gitmelerini öneririz. Bu alanda tecrübesine güvendiğiniz arkadaşlarınızla beraber olmak da ilk kamp deneyiminizi daha kolay ve keyifli hale getirecektir.

Temel kampçılık eğitimi nedir?



Dağcılık, kamping ya da doğa sporları kulüplerinde verilen teorik ve uygulamalı eğitimlere temel kampçılık eğitimi diyoruz. Bu eğitimlerde güvenlik, ilk yardım, ekipman kullanımı, kamp yeri belirleme, harita kullanma ve yön bulma konularında bilgi alabilir; uygun ortamlarda bu bilgileri pratiğe dökebilirsiniz. Doğada güvenle ve keyifle kamp yapmak için mutlaka temel kampçılık eğitimi alın. Eğitim alacağınız kurumun eğitmenlerinin sertifikalı ve deneyimli olup olmadığını kontrol etmekte de fayda var.

Kamp hazırlığı nasıl yapılır?



Temel eğitimden sonra ilk yapılması gereken şey rotanızı belirlemek olacaktır. Yeri belirledikten sonra sıra zamanda. Mevsim şartlarını göz önüne alarak kamp yapacağınız günü veya günleri belirleyebilirsiniz. Sıra uygun ekipmanları edinmeye geldi. Bir kampçının en önemli üç ekipmanı çadırı, matı ve uyku tulumudur. Mevsime ve kamping bölgesine göre seçeceğiniz bu malzemeler kamp hayatınızı damardan etkiler, bizden söylemesi. Gelelim kamp yapmak için gerekli malzemelere. Gereksiz malzemenin fazla ağırlık yapacağını unutmadan, kamp için gerekli şeyleri şöyle toparlayalım:

. Sırt çantası
. Kamp çadırı
. Mat
. Uyku tulumu
. Yedek giysi
. Polar mont veya battaniye
. Güneş gözlüğü
. Güneş kremi
. İlk yardım kiti
. Su matarası
. Kamp mutfağı malzemeleri
. Kamp ocağı
. Kamp sandalyesi
. Saklama kapları
. Çakı
. Kibrit veya çakmak
. El feneri
. Pusula ve harita
. Kafa lambası
. Şarj bataryası
. Fotoğraf makinesi
. Islak mendil, kağıt havlu, sabun
. Çöp torbası

Son söz



Kamp hayatı, bize tüm duyularımızı kullanma olanağı veriyor. Teknolojiden uzaklaştıkça doğanın sesini duyuyoruz. Sakinleştikçe az ile yetiniyoruz. Emek verdikçe daha fazla tat alıyoruz. Güzel manzaralar gördükçe daha mutlu oluyoruz. Güneşle senkronize uyudukça sağlık kazanıyoruz. Ve kamp ateşini izledikçe rahatlıyoruz. Doğayı ve insanı yeniden keşfe dair büyülü bir şeyler var bu işte.