ÇATALCA İNCEĞİZ DOĞA YÜRÜYÜŞÜ

Paylaşın
Faaliyet detayları
  • Tarih: 24.03.2021 Çarşamba
  • Etkinlik süresi Günübirlik
  • Etkinlik Türü : ÖZEL ARAÇLI ULAŞIM
  • Mesafe 12 KM
Doğa yürüyüşü Lideri
  • Sait YIGIT
  • Puanı 2021
    Katıldığı etkinlik 228
    Yürüyüş mesafesi 2774 km
    Düzenlediği etkinlik 202
  • İletişime geç
Haftaiçi Özel Araçlı Doğa Yürüyüşü

İNCEĞİZ MAĞARALARI DOĞA YÜRÜYÜŞÜ 

(KEMAL SUNAL MAĞARALARI )

24 MART 2021 ÇARŞAMBA


İÇERİK : Doğa Yürüyüşü

YÜRÜYÜŞ LİDERİ : Sait YİĞİT

TEL : 0532 335 49 84

BULUŞMA NOKTASI : CATALCA İNCEĞİZ KÖYÜ

BULUŞMA SAAT: 10:30

FAALİYET SÜRESİ : 12 - 14 KM  (5 saat ) 

KATILIM BEDELİ : 50 TL  (Rehberlik )



İstanbul'da insan eliyle yapılmış en eski apartmanlardan biri. İnceğiz kayalarının oyularak yerleşime dönüştürülmesinin bilinebilen tarihi yaklaşık 5 bin yıl öncesine dayanıyor. Kentin tarihinde çok önemli bir yere sahip bu oluşumlara ulaşmak çok kolay. İnceğiz köyünde başlayacağımız yürüyüşümüzü mağaralrıda gezerek yine İnceğiz köyünde bitireceğiz. 

Çatalca'ya 9 km. uzaklıkta İnceğiz Köyü sınırlarındadır. MÖ:III. yüzyıla dayanan geçmişiyle İnceğiz Mağaraları Çatalca'nın en eski kalıntılarından birisi olarak sayılabilir. Yaklaşık 2500 yıl önce, Bizans Hakimiyetindeyken, tahminen mezhep kavgaları sebebiyle kaçan bir gurup tarafından sığınma amacıyla oyulmuştur. Haç rölyefleri bulunan mağaranın bir dönem kilise olarak kullanıldığı düşünülmektedir. Önünden geçen Karasu Deresi ve etrafındaki yemyeşil manzaralı piknik alanıyla İnceğiz Mağaraları güzel bir anı olarak hafızalarınızda yer edecektir.

 



İstanbul'un Çatalca  ilçesinin İnceğiz Köyü'nün hemen yanı başındaki mağaraları ziyaret edeceğiz bugün. Mağaralar köylüler tarafından Kemal Sunal mağaraları olarak da biliniyor. Bunun nedeni başta Salako olmak üzere Kemal Sunal'ın  filmlerindeki bazı mağara sahnelerinin burada çekilmiş olması. Mağara demek ne kadar doğru olur bilemiyorum. Kayalar,  oyuk olduğu için mağara tanımına uyuyorlar ama aslında burası büyük bir yerleşim yeri. Eski bir apartman da diyebilirsiniz. O zamanlardaki sayıyla bir köyün burada yaşadığını söylemek hiç de abartı olmaz. Şimdi mağara dediğimiz oluşumlar doğal değil. Tümü insan tarafından killi kireçtaşı kayası oyularak yapılmış. Bu kaya, şekillendirmeye uygun bir litolojiye sahip. İlk yapıldığı zamanlarda birbirine bağlanan dört katlı bir yerleşim bölgesiymiş. Zaman içinde gerek aşınma, gerekse büyük depremler sonucunda bazı kısımları yıkılarak bu bağlantı kopmuş. Mağaraların Cenevizlilerden kaldığı söyleniyor söylenmesine de aslında öyküsünün çok eskilere dayandığından hiç kuşkum yok.

 Çatalca'nın kuzeybatısındaki İnceğiz Köyü yakınlarında, Karasu Deresi'nin oluşturduğu derin vadi içinde yer alan, insan eliyle oluşturulmuş üç katlı Bizans Manastır Mağaraları ve Kaya Kiliseleri bilim dünyası tarafından 1950'li yıllarda keşfedildi.

Katın birinde  küçük bir şapel var. Ayrıca odalardan birinde de  büyük bir haç kabartması. Yani mağaralar bir dönem Hıristiyanlar tarafından yoğun olarak kullanılmış. Bu nedenle mağaraları Hıristiyanların yaptığı sanılıyor. Aslında o dönemde epey bir genişleme yaşanmış, ama mağaraların daha eski zamanlarda yapılmış olduğu düşünülüyor. İstanbul'un ilk sakinlerinin 400 bin yıl önce Yarımburgaz Mağarası'nda yaşadığını, daha sonra Yenikapı'da 8 bin yıllık bir köyün bulunduğunu da düşünürsek Hıristiyanlıktan çok daha önce buralarda da birileri yaşamış olmalı. Bu konuda ne yazık ki çok fazla bilgi yok. Bunlar benim kişisel gözlemlerim.

Mağaraların girişindeki tabelada tarihinin 5 bin yıl öncesine kadar uzandığı yazıyor. Bu tür eski yerleşim yerlerinde toprağın içinden mutlaka eski aletler çıkar ancak burası bir derenin hemen kenarında olduğu için seller her şeyi silip süpürmüş olmalı. Mağara içindekileri de yüzlerce yıllık süre içinde yörede yaşayanlar tahrip etmişlerdir. Buradaki yerleşimler  3-4 bin yıl öncesine kadar, yani kalkolitiğe kadar gidebilir diye düşünüyorum.


Öğle Yemeği : Yanımızda getireceğiz sucukları doğada yakacağımız ateşte pişirerek yiyebilirsiniz. Yada atıştırmalık getirebilirsiniz. 

 

 


 BU SITEDEKI TÜM ETKINLIKLER 


(Tursab no: 8273) AIT ETKINLIKLERDIR.

KATILIMCI DOSTLARIMIZIN DIKKATINE:
1-Kamptrek  8273 Tursab Nolu Glee Turizm'e ait  etkinliklerin sosyal ag platformudur. Grubumuzun tüm yurt içi ve yurt disi gezileri 1618 sayili Seyahat Acenteleri Kanunu geregince, tüm yasal haklarimizin korunabilmesi amaci ile Kültür ve Turizm Bakanligi Seyahat Acentesi Isletme belgesine sahip A Grubu seyahat acentasi Glee Turizm tarafindan organize edilmektedir.
2-Grupta veya sayfada düzenlenen etkinlikler paylasim esasina dayanmaktadir.(Paylasim Esasi : Yol - Acenta - Rehberlik - Sigorta giderlerini kapsamaktadir. ) Katilacagim dediginizde sizin sözünüze güvenilip islem yapilir. Bu yüzden dolayidir ki katilacagim dediginizde katilmasaniz bile katilim ücretini ödersiniz.
3-Etkinliklerimizin web sayfasindaki son iptal tarihinden sonra etkinlige katilamayan dostlarimiz eger yedek katilimci yoksa iptal eden katilimci ücretin tamamini ödemekle yükümlüdür.
4-Sehir disi etkinliklerde  seyahat sigortasinin yapilabilmesi için TC kimlik no  gereklidir.
5-Doga Yürüyüslerinde katilim ücreti disinda her hangi bir ücret belirtilmez. Yeme - içme kisinin kendine aittir.
6-Bazi etkinliklerimiz efora dayali etkinlikler oldugu için, Kalp, sara, pihtilasma vb özel hastaliklari için sakincali olabilir, Katilmak isteyenler, etkinlik yöneticisine haber vermelidir.
7-Etkinliklerimize katildiginiz taktirde ; dogaya ait risklere muhatap olabileceklerini bilmelidirler ve bunu göze alarak faaliyetlere katilmalidirlar. Bu riskler; her türlü dogal afetler,( sel , yangin,tas düsmesi, suda bogulma , toprak kaymasi, yildirim vb), vahsi hayvan, yolu kaybetme, geceyi arazide geçirmek zorunda kalma gibi durumlar olabilir. Faaliyetimize katilacak kisiler hiç kimseyi bu durumlardan sorumlu tutmadan basina gelebilecek olaylari kabullenmis olarak gelmelidirler.
8 -Dogada herkes kendisinden sorumludur. Bizim amacimiz  sizlerle eglenceli ve güvenli bir yürüyüs gerçeklestirmektir. Bu nedenle grup uyumu ve emege saygi çok önemlidir.